Tjänster

Scrolla ner för att läsa mer om: klippning, trimning, borstning & utredning, bada & utställning


KLIPPNING
Hundens päls växer i samma takt som vårt hår. Dvs ca 1-1½cm i månaden så på de flesta raser är 8-12 veckors intervall lagom mellan klippningarna. Då är pälsen fortfarande hanterbar mellan klippningarna och lättskött för dig. Hunden ser då också prydlig ut hela tiden. De flesta raser vinnner på en frisering även om man kanske inte anser dem som regelrätta klippraser. Och framför allt de långhåriga som shi-tzu , bearded collie och liknande kan man göra många fina lättskötta frisyrer på utan att raka ner dem helt. Du får då en mer lättskött hund som fortfarande är söt.

Före och efter bild, klippning av Irish Softcoated Wheaten Terrier

Vi börjar med att grovklippa hunden och sedan badas den. Anledningen till att man badar och fönar är att det är lättare att få ett snyggt och hållbart resultat om man klipper en ren och rak päls. Om man klipper en smutsig hund så sitter hårstråna ihop av smuts/fett. Det blir då svårt att få en fin och jämn yta när man klipper.Likaså om hunden är lockig- då rätar pälsen ut sig lite grann några dagar efter klippningen och en massa tofsar kommer ut. Det går också fortare att få en snyggt resultat om man klipper en ren och rak päls.

På t.ex pudel tar det lika lång tid för oss att bada,föna och klippa en hund som det tar att bara klippa om den inte är ordentligt badad och fönad. Men slutresultatet blir så mycket finare med en nybadad hund. Därför ingår alltid bad vid ett besök hos oss om hunden ska klippas.

klipp_1

Med en rak och ren päls kan vi kamma och separera hårstråna under klippningens gång och alla tofsar kommer ut direkt . På så sätt får man en hållbarare frisyr som ser bra ut även 6 veckor efter klippningen. Efter badet så fönar vi hunden och då borstar vi pälsen samtidigt så att pälsen blir så rak som möjligt. Efter badet gör vi finklippningen, klipper klor och fixar öronen.

Lite tips:
När vi klipper kan vi inte trolla- om du har klippt bort all pälsen ovanför ögonen kan vi inte göra en fin mössa eller lugg/ögonbryn … det fattas ju päls där då.

När din lugg blir för lång så tar du inte saxen och klipper rätt in över hårbotten- utan du kammar ner luggen framför ögonen och klipper rakt av vid den längden som du tycker är bra. Gör likadant på hunden. Annars kommer det att sluta med att hunden har en hockeyfrilla. Stubb uppe på huvudet och så långt i nacken.

Om hunden är genomtovig är det lindrigast för hunden att vi klipper den kort. Även om det inte är så tjusigt alla gånger. Att reda ut mycket tovor gör ont även om man är försiktig. Det sliter dessutom mycket på pälsen vilket gör att den snabbt tovar igen. OM du hamnar i läget att hunden måste rakas ner – ta då för vana att komma oftare med hunden sedan så kan man hålla en längre frisyr istället . Kamma och borsta igenom den regelbundet mellan klippningarna. Vi kan visa dig vilka redskap du ska använda och hur man använder dem. Det är olika beroende på vilken päls hunden har.Vi har alla redskap som behövs för pälsvården i butiken.

Man måste inte klippa hunden i standardens frisyr! Om du inte ska ställa ut kan du göra precis som du vill. Om du tittar i Bildgalleriet kan du se hur det kan bli på just din ras. Vi kan också hjälpa dig med tips på frisyr som kan passa din hund och er livsstil.

När vi klipper hunden använder vi sax eller klippmaskin eller både och. Att använda klippmaskinen innebär inte per automatik att hunden blir naken – det finns olika skär att sätta på maskinen och på så sätt få olika längder kvar.


TRIMNING
Man trimmar bara strävhåriga hundar och spaniels. De har en päls som består av 2 typer av hår. Dels en mjuk underull som bara skall nå en viss längd. Den skall hålla hunden varm. Sedan har de ett strävare /hårdare övre hårlager som skall skydda mot väta och smuts. Det övre håret trimmar man flera gånger om året när hunden kommer i fällning. Beroende på ras och pälsens tillväxt cykel så kan man trimma dem 1-6 gånger per år (utställningshundarna trimmar man oftare).

Med trimning innebär det att man drar ut den gamla pälsen med rötterna. Dvs hela hårstrået skall bort. Man sätter då igång processen med tillväxt av ny päls. Om man klipper av det sträva håret så tappar pälsen sin strävhet och färg. Detta beror på att det bara är toppen på hårstråt som är strävt. Den nedre delen är mjuk och mycket ljusare. Om man klipper pälsen så klipper man av den sträva toppen och lämnar kvar den mjuka ljusa nedre delen av hårstrået. När man trimmar dvs drar bort hela hårstrået så kommer det upp ett nytt hårstrå med sträv topp. Man vill att pälsen ska vara smutsig när man trimmar – detta för att man ska få ett bättre grepp om h årstråna. En nybadad päls blir blank och sätter sig gärna lite hårdare i hårsäckarna vilket gör den svårtrimmad.

Om man trimmar hunden när den är i fällning så brukar det inte kännas så mycket. Dessutom klipper man hunden på de känsligaste områdena runt vulva,pung,snopp och runt analöppning.Vi klipper också mellan bakbenen eftersom pälsen där är mycket mjukare och hundarna är väldigt känsliga där. Vissa strävhåriga hundar har inte en rastypisk päls. Den är för mjuk och sitter hårt. Dessa hundar bör man klippa då det gör mycket ont att dra bort den.

trim_1

Skotsk Terrier som kontinuerligt trimmas för utställning

En strävhårs päls är lättskött om man kammar och trimmar den regelbundet. Om man rycker den varje gång den kommer i fällning så hårar hunden inte mycket emellan trimningarna. På de flesta terriers och schnauzers kan man om man trimmar med 8-12 veckors intervall hålla vad man kallar en rullande päls. Då sätter trimningen igång tillväxten av ny sträv päls. Så varje gång man trimmar har man ett kort fint lager av sträv päls som finns under den gamla. . Om man trimmar för sällan så kommer den processen inte igång och då finns det ingen ny sträv päls under när man trimmar och har hunden en dålig underull ser den naken ut när den är nytrimmad. Taxar däremot sätter oftast bara ny päls 2 -3 gånger om året och behöver därför inte trimmas lika ofta.

Spaniels har lite annan struktur på sin päls än de strävhåriga hundarna. Deras hårstrån är hårda och blanka men inte sträva. De trimmas på rygg och hjässa och så brukar man klippa tassar,hals och behäng. Deras täckhår tappar också glans och struktur om man klippr dem. Man ska också vara medveten om att om man kastrerar sin spaniel så får den massor av underull och täckhåren tappar en del av färgen och strukturen. Då måste man klippa dem istället då de inte längre går att trimma.

Man kan också underhålla pälsen hemma genom att kamma ur lång underull med en sk. underullskam /skrapa. Då får man bort den halvlånga grå/beige underullen som gärna växer sig lång och stjäl näring från den sträva pälsen. Håller man efter den så blir det också mindre att trimma bort när det blir trimdax.

En nytrimmad hund kan man bada direkt men man måste vara noga i sitt val av schampo. I och med att man drar ut hårstråt med rötterna så öppnar man upp hårsäckarna och huden är därför känsligare. Man ska därför använda ett oparfymerat schampo annars är risken att man får en reaktion i huden på parfymen. Fördelen med bad är dels att hunden sér finare ut men också att man undviker irritationer i huden efter trimningen. Vid trimningen öppnar man upp hårsäckarna och då kryper gärna smuts ifrån huden in och skapar en irritation.Dessutom kan själva processen med att dra ur hårstråna skapa en retning i huden. Badar man då i ett medicinskt schampo som rengör och lindrar irritationer kan man undvika problem.

Vill du ha din strävhåriga hund klippt av någon anledning så gör vi självklart det.

Hundar med hjärtfel, hudproblem och för mjuka pälsar trimmar vi inte av djurskyddsskäl – de blir i samråd med ägaren klippta i önskad frisyr.

 


 

När man pratar om trimning kan man stöta på följande termer som kan vara bra att känna till:

Stripping: Då plockar man bort ALLA sträva hår och lämnar bara kvar den mjuka underullen. Dvs det blir ingen frisyr kvar utan man tar bort allt. Görs inte på spaniels utan bara på de strävhåriga hundarna.

Trimkniv: Ett knivformat redskap som används för att få ett bättre grepp om hårstråna när man ska dra bort dem. Finns i en mängd olika utföranden. Det viktigaste är att den INTE är vass så den skär av håret. Namnet kommer av formen på redskapet.Viktigt att man har rätt teknik när man använder det så man inte skär av pälsen.

Underullskniv/kam/skrapa: Används för att kamma bort den mjuka underullen. Många hundar har en underull som blir längre än vad som är korrekt. Då använder man underullsknivenför att kamma bort den överflödiga ullen. På så sätt kommer den korrekta sträva pälsen fram bättre och slipper konkurrera med ullen om näringen. Det blir också mindre att dra bort när det blir dags för trimning.


BORSTNING & UTREDNING AV LÅNGHÅRIGA HUNDAR
Har du tappat kontrollen över pälsen och allt är bara en tova? Vi kan hjälpa dig med tovutredning och sedan sätter vi upp en stående tid åt dig för att hålla pälsen under kontroll.

Men man skall komma ihåg att alla pälsar går inte att kamma ut utan måste klippas ner. I vissa fall blir alldeles för jobbigt för hunden, då får man börja om med att klippa ner hunden.

Du får också tips och råd om hur du ska sköta pälsen -alla redskap som behövs finns att köpa hos oss.

borsta_1


BADA
Hos oss ingår alltid bad vid ett besök om hunden klipps. Vid trimning badar vi de hundar som har skägg och behäng på benen som schnauzrar och högbenta terriers. Sen badar vi också självklart övriga trimhundar om ägaren så önskar.

Anledningen till badet är att slutresultatet blir så mycket finare. Man får pälsen ren och separerar hårstråna och på så sätt får man en finare finish vid friseringen. Många gånger kan vi också se att tar lika lång tid att få ett hyggligt resultat vid friseringen oavsett om vi badar eller ej. Detta pga att vi måste ägna så mycket tid åt att kamma och putsa när hunden inte är ren – så man vinner ingen tid på att hoppa över badet. Skillnaden i utseendet är dock stor!

smutsiga ben respektive rena ben:
”Vilka ben vill du att din hund ska ha när den går hem?”

Förr sade man att man inte skulle bada hunden efter trimning. Det är en sanning med modifikation- en trimhund är smutsig när man trimmar den för att man ska få bättre grepp om hårstråna. När man sen trimmar så drar man ur hårstråna ur hårsäckarna. På så sätt så öppnar man upp huden och all smuts som ligger på huden får fritt tillträde in i huden. Ibland kan det också bli irriterat i huden av själva trimningen. Genom att bada hunden efter trimningen får man bort smutsen och minskar därför risken med hudinfektioner. Om man då dessutom använder ett schampo som är gjort för att lindra hudirritationer och lugna huden har badet dubbel verkan.

Vad man däremot inte ska göra är att bada hunden i ett parfymerat schampo….då får man med största sannolikhet en allergisk reaktion på parfymen och hunden får röda utslag över hela kroppen. De öppna hårsäckaarna klarar inte av parfymen och svullnar upp.

Vi fönar alla hundar för hand – dvs vi blåser och borstar samtidigt. På så sätt blir pälsen rak och vi får ut all lös ull. Finishen blir också mycket finare eftersom hårstråna separeras. Om du har en hund med längre päls som får sitta i en bur med fönen på sig och torka blir den lockig.Med vår teknik får du raka hårstrån vilket ger en sammets yta när man klipper sen.

bada_1

Luvan hunden har är för att dämpa ljudet från fönen.


UTSTÄLLNING
Vi kan hjälpa dig med utställningsfrisering till inofficiella på alla raser. Till OFFICIELLA utställningar gör vi de flesta raserna – vi är specialicerade på Pudel och alla Terriers och har friserat ett stort antal hundar till deras championat. För raser som vi inte gör kan vi hjälpa dig att hitta en rasexpert.

Tänk på att vara ute i mycket god tid när du ska boka tid för utställning! Ofta krävs det lång framförhållning med friseringen. På de strävhåriga hundarna lägger man grunden för utställningsfrisyren ca 3 månader innan själva utställningen! Sedan krävs regelbundna friseringar fram till utställningsdagen.